1. Dohodnite sa, či sa chcete pri sobáši pobozkať.

Vedeli ste, že vôbec nie je zriedkavé, že novomanželia nie sú vyzvaní k prvému novomanželskému bozku? ⁠

Deje sa to často, a to aj vtedy, keď ľudia čakajú opak. Ak vám preto na tomto akte či fotke vášho "prvého" bozku záleží, určite sa vopred dohodnite, či sa chcete pobozkať aj v prípade, že vás k tomu nevyzvú.

novomanželský bozk predmanželské prípravy

Svadba v Kostole Najsvätejšej Trojice (Trnava)

2. Užite si kráčanie ku oltáru / od oltáru.

Nech už bude váš pohľad pri kráčaní ku /od oltáru smerovať kamkoľvek - je to úplne v poriadku. Pokiaľ je to však možné, skúste sa vyvarovať neustálemu pohľadu na zem. Na fotkách takýto pohľad do zeme pôsobí "smutne" a ujdú vám pri ňom emócie ľudí naokolo. Oveľa väčší zážitok vám vyčaruje kontakt s manželom/manželkou alebo pohľad na ľudí, ktorí daný moment práve prežívajú s vami.

cesta od oltára po cirkevnom sobáši

Svadba v Art Hotel Kaštieli (Tomášov)

3. Pred výmenou prstienkov si odložte kyticu bokom.

Nebude vám zavadzať v pohybe a fotografke či fotografovi vo výhľade na to, čo robíte. Ak kyticou (prípadne druhou rukou) akt výmeny prstienkov zakryjete, na fotkách či videu ho mať zachytený nebudete.

výmena prstienkov pri obrade počas svadobného dňa rady a tipy

Svadba v Neco Estate Winery (Modra)

4. Pozrite sa občas aj na seba.

Aj keď bude svadobný deň predovšetkým o vás, počas obradu bude väčšinou stredobodom pozornosti osoba, ktorá vás bude oddávať. Je preto prirodzené, že váš pohľad bude najčastejšie smerovať práve na ňu. Ak však počas sobášu venujete zopár pohľadov aj sebe, vašim fotkám, ako aj vášmu celkovému zážitku, to rozhodne len prospeje.

pohľad nevesty na ženícha pri obrade svadobné foto

Svadba v Kostole sv. Cyrila a Metoda (Piešťany)

5. Poverte niekoho organizáciou ľudí počas skupinového fotenia.

Celý proces fotenia tým významne urýchlite a vyhnete sa tak istej dávke chaosu. Ak vopred viete, kto vám na skupinových fotkách nesmie chýbať, pripravte poverenej osobe zoznam, na základe ktorého bude môcť ľudí postupne volať. Ak naozaj nemáte chuť ľudí organizovať takto svedomito, veľmi nápomocné je poprosiť poverenú osobu aspoň tým, aby dohliadala na to, či sú všetci ľudia, ktorí by sa s vami radi odfotili, v blízkosti.

Tip č.2: Ideálne je zoskupovať ľudí na mieste, ktoré nie je v priamom zornom uhle tých, ktorí sa práve s vami fotia. Ľudská pozornosť je veľmi vrtká a bez ohľadu na to, čo vaša fotografka či fotograf spoza fotoaparátu povie či aký zvuk vydá, ak sa niečo zvučnejšie či okázalejšie udeje vedľa nej/neho, minimálne jeden z piatich ľudí sa tam v danej sekunde zaručene pozrie.

skupinové fotenie so svadobčanmi počas hostiny v exteriéri pred západom slnka

Svadba Pod Gaštankou (Modra)

6. Poproste hostí, aby počas dôležitých udalostí nebránili fotografke/fotografovi vo výhľade.

Je to prosba, ktorej obsah sa zdá byť samozrejmosťou, no vôbec to tak nemusí byť. Tak ako chcete mať vašu svadbu na fotkách zvečnenú vy, tak sa z vašich fotiek chce tešiť aj mnoho ľudí, ktorí sú na nej s vami. A to najlepšie hneď. Počas obradu, pri prvom tanci, počas každej výnimočnej chvíle a ideálne čo najbližšie k vám. Túžba zachytiť pekný moment však nie vždy pozná hranice.

Ľudia si neuvedomujú, že kvôli nekvalitnému mobilovému záberu jedného človeka môžete prísť o kvalitný záber, ktorý mohol neskôr ako cenná spomienka poslúžiť vám, im, aj mnohým ďalším. Ak sa v kľúčovom momente niekto z hostí náhle vrhne medzi fotografku/fotografa a vás, nie je to skutočná výhra pre nikoho.

tipy pre lepšie svadobné fotografie poučenie hostí

Svadba v Kostole sv. Filipa a Jakuba (Bratislava)

7. Uistite sa, že na vašom tanečnom parkete nebudú používané lasery.

Lasery môžu závažne poškodiť fotografickú techniku. Samozrejme, zábavu možno fotiť aj keď sú v priestore prítomné, no nie zo všetkých uhlov, a teda nie úplne flexibilne a iba v limitovanom rozsahu. Ak je to možné, určite sa im preto vyhnite.

svadobné fotenie hostiny a zábavy v elektrárni v Piešťanoch, na fotke nevesta pri tanci

Svadba v Elektrárni Piešťany (Piešťany)

8. Pred rannými prípravami zoskupte všetky detaily (obrúčky, šaty, oblek, topánky, pozvánky...) na jedno miesto

Nemusíte ich tak po príchode fotografky/fotografa hľadať a prerušovať tým prácu vizážistky. Jednoducho budú pripravené na jednom mieste, k dispozícii fotografke/fotografovi, prípadne kameramanke/kameramanovi, aj vám.

Tip č.2: Pre prípravy je ideálne zvoliť si veľkú a svetlú izbu a odstrániť z nej všetko nepotrebné a vizuálne neestetické.

fotenie svadobných detailov, umelecké gravírované obrúčky na mieru od LB Jewellery

Svadba v Elektrárni Piešťany (Piešťany)

9. Čakajte nečakané

Každá svadba je veľmi komplexnou udalosťou. Je preto úplne prirodzené, že sa niekedy veci nedejú podľa plánu. Nemusí vám to však vytvoriť stres či pokaziť náladu (čo sa prirodzene odrazí aj na fotkách).

Ak vám záleží na tom, aby ste mali svadobného stresu čo najmenej, pripravte si pred svadbou časový harmonogram, veľkoryso doň začleňte aj priestor pre chyby a meškanie, a nezabudnite ho rozposlať všetkým, ktorých sa organizačne týka (vrátane fotografky/fotografa). Záruku, že sa všetko udeje podľa neho, vám to síce neprinesie, ale významne vám to môže pomôcť nazerať na blížiace sa udalosti s nadhľadom (a vaša fotografka či fotograf sa vďaka harmonogramu budú môcť pripravovať na nadchádzajúce situácie s dostatočným časovým predstihom).

Navyše, ak chcete mať harmonogram kedykoľvek počas svadobného dňa prakticky dostupný, je veľmi nápomocné otvoriť si ho na začiatku dňa na mobile, spraviť si snímku obrazovky, a nastaviť si túto snímku ako pozadie zamknutej plochy. Kedykoľvek počas dňa sa tak budete môcť jednoducho pozrieť na mobil a v zlomku sekundy uvidíte aktuálny čas a zároveň tiež to, čo sa má práve (či najbližšie) diať.

uvoľnená atmosféra počas svadobnej zábavy starý dom modra

Svadba v Starom dome (Modra)

10. Zvážte maličkosti

Existuje veľa malých detailov, ktorými môžete významne spestriť vašu svadbu a prispieť tak k mnohým úsmevom a rozmanitosti vašich spomienok na tento deň. Viete, akú radosť vedia mať deti z bublifukov a možnosti zabublinkovať vašu cestu od oltáru? Ako vedia hostí potešiť vystreľovacie konfety?

Začleňte do vášho dňa či výzdoby niečo, čo vám je osobné a milé, zakomponujte do vašej svadby kúsok hry a vášho individuálneho osobna, a rozhodne tým spôsobíte veľa radosti - v skutočných momentoch, ale aj na fotkách.

svadobný bublifuk v rukách dievčatka a deti na svadbe po obrade

Svadba v Kostole sv. Cyrila a Metoda (Piešťany)